Stravování ve školní jídelně
Co je potřeba udělat pro přihlášení do školní jídelny?
1) Odevzdat přihlášku ke školnímu stravování v kanceláři školní jídelny. Formuláře pro žáky základní školy a studenty gymnázia:
Přihláška ke stravování - žáci ZŠ
Přihláška ke stravování - studenti gymnázia
2) Vyzvednout si variabilní symbol a přihlašovací údaje pro objednávání stravy. Obojí obdržíte v kanceláři školní jídelny.
3) Uhradit stravné na účet školní jídelny. Stravné je hrazeno předem zálohově, doporučujeme nastavit trvalý příkaz, do 20. v měsíci. Ceny obědů pro jednotlivé věkové kategorie najdete níže na záložce cena stravy.
4) Mít čip pro výdej stravy. Naši žáci již čipy mají – jedná se stejné čipy, které používáme v rámci docházkového systému. Studenti gymnázia obdrží čip v kanceláři jídelny.
Kancelář školní jídelny je otevřena v nové budově školní jídelny každý den školního vyučování od 11:00 do 15:00, přestávka na oběd 12:00-12:30
Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně.
Všechny výše uvedené úkony můžete provést při jedné návštěvě kanceláře školní jídelny.
Kontakty na vedoucí školní jídelny:
731670043
hana.slanarova@zszidlochovice.cz
- Cena stravy
- Provoz školní jídelny
- Přihlašování a odhlašování stravy
- Úhrada za školní stravování
- Provoz kanceláře
- Spotřební koš
- Nákup surovin
- Hygienická pravidla
- Financování školní jídelny
- Velikost porce
Žáci a studenti mají nárok na zvýhodněnou stravu (tj. za cenu potravin podle finančního normativu) pouze v době pobytu ve škole nebo první den neplánované nepřítomnosti strávníka ve škole nebo školském zařízení (vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování §4. odst. 9).
Cena stravy od 1. 1. 2024
Věková kategorie | Cena oběda |
7 – 10 let | 38 Kč |
11 – 14 let | 40 Kč |
Více než 15 let | 42 Kč |
Plná cena - cizí strávníci | 97 Kč |
V případě, že nebude strava na další dny řádně odhlášena a strava bude ve školní jídelně připravena je zákonný zástupce povinen uhradit stravu za plnou cenu v rámci doplňkové činnosti.
Výdej obědů začíná v 11:00 a končí 14:00.
Pokud strávník onemocní, může si první den nemoci oběd odebrat do jídlonosiče, ostatní obědy je nutné si odhlásit.
Každý nový strávník vyplní přihlášku ke stravování u vedoucí školní jídelny. Žáci a zaměstnanci základní školy Židlochovice objednávají stravu pomocí svého čipu, který žákům slouží i k elektronické evidenci v rámci docházkového systému. Žáci Gymnázia a cizí strávníci jsou povinni si čip vyzvednout v kanceláři jídelny oproti záloze 30 Kč. Bez platného čipu a zaplacených obědů je vstup do jídelny zakázán.
Při ztrátě čipu je třeba zakoupit nový.
Přihlašování a odhlašování stravy se provádí prostřednictvím objednávkového terminálu umístěného ve vestibulu školní jídelny, nebo prostřednictvím webového objednávkového systému.
Stravu je možné přihlašovat a odhlašovat na 14 dní dopředu. Oběd na následující den je nutno přihlásit, nebo odhlásit nejpozději v 14:00.
Jídelníček je vyvěšen u vstupu do jídelny a na webových stránkách školy. Je vypracován vždy na dva týdny dopředu. Z provozních důvodu je možné skladbu jídelníčku změnit. Sestavování jídelníčku se řídí zásadami zdravé výživy a spotřebním košem vybraných potravin.
Přihláška ke stravování - žáci ZŠ
Přihláška ke stravování - studenti gymnázia
Úhrada stravného se provádí bezhotovostním způsobem – zálohou na účet 115-7591420227/0100 u Komerční banky, do 20. v měsíci na následující měsíc.
U platby je nutno uvést variabilní symbol strávníka, variabilní symbol obdrží strávníci v kanceláři školní jídelny, nebo prostřednictvím třídních učitelů (žáci ZŠ).
Svůj variabilní symbol najdete také v objednávkovém systému v části nastavení.
Kancelář školní jídelny bude otevřena v nové budově školní jídelny každý den školního vyučování od 11:00h do 15:00h. Přestávka na oběd 12:00h-12:30h.
Do kanceláře se dostanete, když projdete pod krčkem mezi starou budovou školy a přístavbou. Při příchodu k budově jídelny je vstup do kanceláře po pravé straně.
Druh a množství vybraných potravin v g na strávníka a den | ||||||||||
Hlavní a doplňková jídla | Maso | Ryby | Mléko tekuté | Mléčné výr. | Tuky volné | Cukr volný | Zelenina celkem | Ovoce celkem | Brambory | Luštěniny |
7-10 r. oběd | 64 | 10 | 55 | 19 | 12 | 13 | 85 | 65 | 140 | 10 |
11-14 r. oběd | 70 | 10 | 70 | 17 | 15 | 16 | 90 | 80 | 160 | 10 |
15-18 r. oběd | 75 | 10 | 100 | 9 | 17 | 16 | 100 | 90 | 170 | 10 |
Z výše uvedeného se dá určit i pestrost jídelního lístku na jeden měsíc v tomto orientačním složení:
Polévky:
Preferují se zeleninové (fazolová, hrachová, bramborová apod.), čisté vývary (nudlová, knedlíčková apod.) a další (rybí, drožďová, rajská apod.)
Maso:
kuřecí maso 4x, ryby 2x, vepřové maso 4x, hovězí, jiné maso a masové směsi 5x, vnitřnosti 1x, uzeniny max. 1x
Přílohy:
bramborová kaše 2x, těstoviny 4x, rýže 4x, houskový knedlík max. 2x, bramborový knedlík 2x, luštěniny 2x,
Ostatní jídla:
luštěniny 2x, zeleninové jídlo bez masa 2x, sladký pokrm max. 2x
Jídelníček je samozřejmě bohatší. Výše uvedené jsou sledované potraviny.
Každý měsíc se sleduje spotřební koš a podle jeho vyhodnocení se sestavují jídelníčky na další období.
Suroviny pro školní jídelnu nakupujeme u prověřených dodavatelů.
Ovoce a zeleninu odebíráme v čerstvém stavu od místních dodavatelů.
Nákupy provádíme: maso 2x týdně, pečivo denně, zelenina denně
Knedlíky mícháme ze surovin, nikoliv ze směsí. Výjimku mají bramborové knedlíky, protože není možné podle předpisů uvařit předem brambory.
Z dochucovadel používáme Podravka bez glutamanu sodného, vývar hovězí, kuřecí a zeleninový, také bez glutamanu sodného
Polotovary – směs na moučník, bramborové noky, obalovaný květák
Mražené výrobky – některé druhy zeleniny např. květák, brokolice, hrášek, kukuřice, špenát.
Ve školní jídelně platí velmi přísná hygienická pravidla. Jejich dodržování kontroluje pravidelně krajská hygienická správa, která na kontroly chodí bez ohlášení.
Pokrmy jsou určeny k okamžité spotřebě. V případě výdeje jídla do jídlonosiče, je třeba spotřebovat nejpozději do 4 hodin od odebrání stravy.
Dále pravidla omezují přípravu některých jídel nebo je i přímo zakazují. Jedná se například o jídla obsahující syrové maso nebo syrová vejce.
Příprava potravin se dělá v určených prostorech. To znamená, že se zpracovává zvlášť maso, vejce a zelenina. Nástroje musí být označené pro jednotlivé druhy potravin a nesmí se zaměnit. Skladování potravin musí být oddělené.
Uvařené jídlo musí být vydáno do 4 hodin od uvaření nebo musí být zlikvidováno. Po celou dobu se udržuje při teplotě 65 °C – 72 °C v konvektomatech nebo ve vodních lázních.
Školní jídelny jsou financovány ze tří zdrojů.
- Z rozpočtu krajského úřadu se financují platy zaměstnanců školní kuchyně.
- Z rozpočtu města Židlochovice a z rozpočtu okolních obcí jdou peníze na provoz školní jídelny (převážně se jedná o energie a opravu a údržbu provozu).
- Strávníci si hradí dle zařazení do kategorií náklady spojené s potravinami. Cenové rozpětí je určeno vyhláškou MŠMT.
Školní jídelna může vařit kromě (pro žáky naší školy) i pro tzv. cizí strávníky, kteří platí plnou cenu oběda, ve které jsou započteny všechny tři položky výše uvedené.
Roční rozpočet školní jídelny je 10 milionů Kč.
Velikost porce se odvíjí od níže uvedené normy podle věku žáka.
Žáci se do kategorie zařazují podle věku, kterého dosáhnou v daném školním roce. Tzn., že žák, který dosáhl věku 10 let v srpnu 2021 je zařazen do vyšší věkové kategorie už od 1. září 2020, protože ve školním roce 2020/21 žák dosáhl odpovídajícího věku.
Množství pokrmů – norma
Informace dle §9a odst. 1 písm. c) Zákona č. 110/1997 Sb.
Pokrm | Množství pokrmu na jednu porci dle věkové kategorie | |||
15+ | 11-14 let | 7-10 let | 3-6 let | |
I. Přesnídávky, svačiny | ||||
Pečivo, sladké pečivo, moučníky (kusové pečivo) | 2 ks | 2 ks | 2 ks | 1 ks |
Chléb, veka (krájené pečivo) | 100 g | 100 g | 100 g | 50 g |
Pomazánky, ochucené máslo | 40 g | 40 g | 40 g | 25 g |
Máslo, margarín | 25 g | 25 g | 25 g | 15 g |
Zelenina, ovoce | 50 g | 50 g | 50 g | 30 g |
Přesnídávka, puding, šlehaný tvaroh, jogurt | 100 g / 1 ks | 100 g / 1 ks | 100 g / 1 ks | 100 g / 1 ks |
Piškoty, cereálie | 40 g | 40 g | 40 g | 30 g |
Nápoje ke svačinám | 200 ml | 200 ml | 200 ml | 200 ml |
II. Polévky | ||||
Polévka | 300 ml | 220 ml | 180 ml | 150 ml |
Opečené pečivo, krutony do polévky | 10 g | 8 g | 6 g | 5 g |
III. Hlavní jídla | ||||
Hovězí maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 60 g | 42 g | 36 g | 30 g |
Vepřové maso přírodní, vařené, dušené, pečené | 60 g | 42 g | 36 g | 30 g |
Smažený řízek (vepřový, kuřecí, krůtí) | 120 g | 90 g | 70 g | 60 g |
Sekaná pečeně, karbanátek pečený | 100 g | 80 g | 60 g | 50 g |
Smažený karbanátek | 120 g | 100 g | 80 g | 70 g |
Guláš (maso + omáčka) | 60+250 g | 42+200 g | 36+180 g | 30+60 g |
Rybí filé smažené, pečené, zapečené se sýrem | 100 g | 100 g | 75 g | 60 g |
Rybí prsty smažené, pečené (1 ks á 30 g) | 5 ks | 4ks | 3ks | 2 ks |
Kuře pečené (stehno) | 160 g | 130 g | 100 g | 80 g |
Kuře na paprice (bez kosti) | 60 g | 42 g | 36 g | 30 g |
Květák smažený | 150 g | 120 g | 100 g | 100 g |
Rizoto z vepřového, kuřecího masa, zeleninové | 280 g | 250 g | 220 g | 140 g |
Zapečené těstoviny, zapečené brambory | 300 g | 280 g | 200 g | 175 g |
Čočka na kyselo | 250 g | 220 g | 180 g | 150 g |
Fazolový guláš, mexické fazole | 300 g | 300 g | 260 g | 175 g |
Bramborový guláš | 300 g | 300 g | 260 g | 150 g |
Halušky s uzeným masem | 250 g | 210 g | 180 g | 150 g |
Vejce | 1,5 ks | 1 ks | 1 ks | 1 ks |
Párek, klobása (á 50 g) | 2 ks | 1,5 ks | 1 ks | 1 ks |
IV. Sladká jídla | ||||
Žemlovka | 300 g | 220 g | 180 g | 150 g |
Buchty plněné | 280 g | 230 g | 200 g | 150 g |
Dukátové buchtičky + krém | 170 + 200 g | 120 + 200 g | 100 + 180 g | 85 + 100 g |
Plněné knedlíky (kynuté, tvarohové) posyp máslo | 250 g 45 g 20 g | 220 g 30 g 10 g | 180 g 20 g 10 g | 125 g 20 g 10 g |
Těstoviny na sladko posyp máslo | 250 g 45 g 20 g | 200 g 30 g 10 g | 180 g 20 g 10 g | 150 g 20 g 10 g |
Krupicová kaše posyp máslo | 300 g 40 g 15 g | 300 g 30 g 12 g | 270 g 20 g 10 g | 200 g 18 g 8 g |
V. Přílohy | ||||
Omáčka | 250 g | 200 g | 150 g | 100 g |
Šťáva k masu | 50 g | 50 g | 30 g | 25 g |
Zelenina vařená, dušená | 150 g | 120 g | 90 g | 75 g |
Brambory vařené, bramborová kaše | 250 g | 200 g | 180 g | 125 g |
Bramborový salát | 280 g | 250 g | 200 g | 150 g |
Rýže dušená | 250 g | 140 g | 100 g | 80 g |
Těstoviny vařené | 250 g | 160 g | 120 g | 100 g |
Knedlíky houskové | 160 g | 140 g | 100 g | 80 g |
Knedlíky bramborové | 200 g | 160 g | 120 g | 100 g |
Pečivo kusové – rohlík, pletýnka (1 kus cca 50 g) | 2 ks | 2 ks | 1 ks | 1 ks |
Pečivo krájené – chléb, bageta, veka | 100 g | 70 g | 60 g | 50 g |
Strouhaný sýr | 15 g | 10 g | 10 g | 8 g |
VI. Moučníky, saláty, nápoje | ||||
Salát zeleninový, kompot | 80 g | 80 g | 70 g | 60 g |
Zeleninová obloha | 50 g | 40 g | 30 g | 25 g |
Dresing, studená omáčka | 50 g | 40 g | 30 g | 25 g |
Okurek sterilovaný | 2 ks | 1 ks | 1 ks | 1 ks |
Tvarohový krém, jogurt, puding, ovocná přesnídávka | 100 g / 1 ks | 100 g / 1 ks | 90 g / 1 ks | 90 g / 1 ks |
Nápoj | 200 ml | 200 ml | 200 ml | 200 ml |
Porce 7 - 10 let
Porce 11 - 14 let
Porce 15 a více let