Základní škola Židlochovice

3. B

Aktualizace 15.6.

Červen

  • 12.-15.6. ŠVP Březová
  • 24.6. - Dopravní hřiště (ZŠ Tyršova)
  • 26.6. - Dravci a sovy
  • 28.6.  - Vysvědčení

Související obrázekMy jsme žáci 3.B

Rozloučení

Vážení rodiče, děkujeme Vám za pěkný večer. Věřte, že se nesetkáváme tak často s tak upřímným oceněním naší práce.Moc si toho i s paní asistentkou vážíme. Jednou mi jedna žákyně napsala: "Možná, že zapomenu na to, co jste mě naučila, ale na Vás, paní učitelko, nikdy nezapomenu." A já ani Veronika na Vaše děti a na ty tři roky strávené spolu taky nezapomeneme. Pěkné prázdniny  Vám přeje třídní učitelka a paní asistentka.

Foto

4.den

Poslední den v Brezové a nám se nechce vůbec vstávat z postele. Ještěže nás čekají rafty. Nezbytné vesty a pádla do ruky a hups .... Ani jsme se nedohodli, jak se raft ovládá a už jsme na vodě. Kroužíme po rybníku a moc se snažíme, aby nás poslouchal. Ale pořád si dělá, co chce. Když už to vypadá beznadějně, tak se začíná dařit. Nakonec zachraňujeme zvířata Noemovy archy z protějšího břehu. To jsou žáci 3.A.  Konečně konec. Překvapilo nás, jak je těžké ukočírovat raft. Poté jdeme na protější břeh a hra pokračuje dál. Tentokrát jsme zvířata z Noemovy archy my. A to už je poslední aktivita, kterou jsme absolvovali. Pak už jen hodnocení Švp s Pablem, pro kterého jsme připravili překvapení. Káťa nakreslila obrázek Noemovy archy, my všichni jsme ho podepsali a teď jsme mu  předali. Pablo byl dojat a my smutní, že se musíme loučit. Nastupujeme do autobusu, poslední mávání a hurá k domovu. Odjíždíme ....snad se zase někdy vrátíme.

Foto

3. den

A máme tady páťulínek, výborná snídaně - párečky-), čerstvé rohlíčky, nutella, jogurty - no prostě, na co má kdo chuť. Po snídani následuje Nottingham a pak relaxace v lese. Po obědě  (rajská s těstovinami) se jdeme vykoupat a vyřádit do bazénu. Následuje Historická stěna a Lukostřelba. Po večeři máme první volnou zábavu.

Foto

  • 2.den

Máme za sebou den plný zážitků: budíček - každý jinak, někdo v 5.00, jiní si rádi pospali, snídaně - pečivo, šunka, zelenina, jogurty, ovoce, dopolední program - náročný lanový okruh - učíme se upoutávat do lezeckého postroje a správně se jistit karabinou na lanech - bezpečnost především.pak bunggee trampolíny, oběd - svíčková, hrachová polévka, polední klid - někteří máme před sebou ještě  lanový okruh a ostatní  jsme se rozhodli zbořit srub :-), odpolední program - bazén a koupání, bongo,  týmové hry s procvičováním angličtiny, večeře - smažený sýr, večerní program - strašidelný lanový okruh a strašidelná věž Karlštejn, tu si vyzkoušely i paní učitelky, potom diskotéka - nemáme už síly, chceme na Nottingham, ale brzy odcházíme, večerka - do sprch se ploužíme, pak pro vodu, vyčurat a do toho informace, že ve 22:00 začíná ohnivá show. Tu si přece nemůžeme nechat ujít! A tak přestože jsme v pyžamech, vyrážíme. Ohnivá show končila ohňostrojem, No prostě zážitek. A teď už snad opravdu do hajan...:-),

Foto

1.den 

Konečně je to tady. Den, na který jsme se všichni těšili. Vyrážíme do Březové. Cesta autobusem proběhla rychle a když jsme zahlédli věžičky centra, museli jsme si zakřičet "hurá". Na parkovišti nás očekávali Katka a Pablo - instruktoři. Ubytovali jsme se ve srubu. A po obědě nás Katka seznámila se střediskem. Po hodince oddechu, kdy jsme si povlékli postele a chodili si neustále doplňovat pití, jsme měli první outdoorovou disciplínu - nízká lana. Náš instruktor Pablo, nás rozdělil do družstev a my jsme se snažili pohybovat pouze po lanech, která byla naší Noemovou archou. Nesměli jsme spadnout "do vody". Po několika nezdařených pokusech se nám konečně začalo dařit. Následovala společná hra v kruhu. V té jsme se představovaly, říkaly svůj věk, oblíbené zvíře a co máme rádi. Pak nás Pablo naučil hru, při které jsme říkali rychle naše jména. Zjištění - přestože spolu chodíme už tři roky, vůbec vlastně nevíme, jak se jmenujeme. To byla legrace :)). Ale co bylo na všem to nejlepší? Pablo. Podle jména jsme poznali, že je Španěl. Zjistili jsme,že mluví trochu česky, (fakt jen trochu), ale my se s ním domlouváme anglicky. Paní učitelka je na nás pyšná, jak nám to jde! Ani se nám nechtělo na večeři. Po ní jsme si šli koupit vstupenky na Strašidelný hrad - atrakce, která bude speciálně pro nás i zítra. Pak jsme skákali na gumové bublině a objevovali hrad Nottingham. V 19:30 jsme šli na film Jak vycvičit draka, ale nevydrželi jsme tam dlouho. Byli jsme tak unavení, že jsme prosili paní učitelky, abychom se mohli osprchovat a jít do srubu.

Vzkaz od TU:  Když píšu tuto zprávu, doufám, že snad už  všichni spí...

Foto

 

 
 
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače

Období školního vyučování ve školním roce 2018/2019 začne v pondělí 3. září 2018.

Prázdniny:

Podzimní prázdniny připadnou na pondělí 29. října a úterý 30. října 2018.

Vánoční prázdniny budou od 22. prosince 2018 do 2. ledna 2019. Vyučování začne ve středu 3. ledna 2019.

Pololetní prázdniny připadnou na pátek 1. února 2019.

Jarní prázdniny v okrese Brno-venkov budou v týdnu 11. 2. - 17. 2. 2019.

Velikonoční prázdniny si žáci užijí ve čtvrtek 18. 4. 2019. Pátek 19. dubna 2019 je tzv. ostatním svátkem.

Hlavní prázdniny budou trvat od soboty 29. června 2019 do neděle 1. září 2019.

Klasifikační období:

Klasifikace za první pololetí se uzavírá v pátek 25. 1. 2019. (porada v pondělí 28. 1.)

Vysvědčení za první pololetí bude vydáno ve čtvrtek 31. 1. 2019.

Klasifikace za druhé pololetí se uzavírá v pondělí 17. 6. 2018. (porada ve středu 19. 6.)

Vysvědčení za druhé pololetí bude vydáno v pátek 28. 6. 2019.

 

Schůze zákonných zástupců:

Plenární schůze Spolku rodičů při ZŠ a třídní schůzky budou v pondělí 1. 10. 2018.

Plenární schůze SR při ZŠ v 1600 h.

Třídní schůzky budou navazovat v 1645 h v prostorách ZŠ na Tyršově ul.

Třídní schůzky – v úterý 11. 12. 2018 od 1600 h do 1800 h.

Třídní schůzky – v pondělí 15. 4. 2019 od 1600 h do 1800 h.

 

Individuální konzultace zákonných zástupců s vyučujícími si lze telefonicky nebo elektronicky domluvit kdykoliv během školního roku.

 

Další akce školy:

 

Den otevřených dveří proběhne v úterý 9. 4. 2019.

 

Plavání žáků 3. ročníku – od 27. 11. 2018 do 22. 3. 2019.

 

 

 
 
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
 
 
Vyjmenovaná slova zde  střílečka zde
 
 
 
Matematika  3 s prvky H-mat
 
Angličtina 1     2    3
 
 
Chit Chat poslech můžu nahrát na flashku
 
Poslechy i na youtube  angličtina pro děti
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače

Co si chystám do školy

Věci do školy si chystají žáci podle rozvrhu. K tomu, aby nedocházelo ke zbytečnému nošení potřeb do školy a ze školy, slouží následující tabulka. Jsou v ní  všechny učebnice a sešity, které žáci potřebují do předmětů.  Červeně označené si nechávají doma a berou do školy  jen v případě, pokud do nich vypracovali domácí úkol. Modře označené učebnice a sešity si mohou nechávat ve škole. Pokud je budou potřebovat na domácí úkol nebo k domácí přípravě, vezmou si je domů. Doma si nechají čítanku, ve škole máme druhou sadu čítanek, které budu dětem na čtení půjčovat. Učebnici matematiky budou střídat s Moje počítání. Učebnici českého jazyka a pracovní sešit budou domů nosit střídavě,opět  podle toho, v čem bude domácí  úloha. Vždy ve středu budeme psát diktát, a proto ve středu nebo ve čtvrtek (podle toho, jak jej stihnu opravit) , budou mít za úkol opravu diktátu. Učebnici angličtiny mají jednu na doma a jednu si půjčují ve škole. Pracovní sešit mohou nechávat ve škole. Ale vzhledem k novému předmětu, bude domácí příprava nutná. Prvouku mohou nechávat ve škole, pokud nebude domácí příprava.

Uvidíme, jak se nám tento způsob přípravy školních učebnic a sešitů  osvědčí. Zpočátku budou děti potřebovat pomoc rodičů. Doufám, že odlehčením aktovek nebude docházet k tomu, že děti začnou nosit do školy zbytečnosti.

Co si chystám do školy

 
 
 
 
 
 
 
 
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače

Klub zábavné logiky a deskových her      úterý   13:30 - 14:15

Čtenářský klub        středa    13:30 - 14:15

Věda nás baví          středa nebo čtvrtek    13:30 - 14:30

Ukulele                     čtvrtek   13:30 - 14:15 (Změna)

Myslivecký               pátek       16:00 - 18:00 (sraz u garáží na Legionářské ulici)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače
Přetáhnout soubory z počítače

Událo se ve školním roce 2017/2018

Perličky ze ŠVP

Při vybalování T. vykřikl: "Paní učitelko, babička mně nabalila do kufru i svoje brýle!"

Když nedošly dopisy: "Paní učitelko, holky tam brečí, protože se na ně rodiče vykašlali!"

Poslední den při balení věcí: " Paní učitelko, já už jsme tu pláštěnku našel, byla  v boční kapse kufru!"

Borek - 5. den 25.5.2015

Těšíme se na návrat. Sice těchto pět dní uteklo jako voda, ale byly okamžiky, kdy na každého z nás dolehlo stýskáníčko. Po snídani zabalíme a budeme se s Borkem loučit. Bylo nám tu krásně a odvážíme si spoustu krásných zážitků.

 

Borek - 4. den 24.5.2018

Dnes nás čekal odložený výlet na hrad Pecka. Vyrazili jsme vybaveni řízkem na trasu dlouhou asi 7 km tam a 7 km zpátky. Na ní nás čekaly opět úkoly, tentokrát pro všechny, ale na čas. Cesta vedla přes blízkou vesnici Vřesník. A tam se to stalo... Ondra našel na chodníku tisícikorunu. A protože je poctivý nálezce, pomohli jsme mu najít obecní úřad, pana starostu a tomu jsme peníze odevzdali, Sice jsme se zdrželi, ale měli jsme velmi dobrý pocit. Pokračovali jsme dál. Konečně jsme v dálce uviděli hrad Pecku. Tyčil se majestátně na kopci. Když jsme  dorazili do cíle, zajímal nás hlavně stánek s občerstvením a poštovní známky. Po společné fotce jsme vyrazili na zpáteční cestu. Byla sice obtížnější, ale vedla lesem a mezi poli. Celý den nás doprovázel svým zpěvem skřivánek.  Celí  utrmácení jsme se vrátili domů. Ale při představě večerní diskotéky jsme okamžitě ožili. Měli jsme se potkat s posledním dinosaurem. A před diskotékou na nás čekali všichni tři. Ukázali nám, jak umí tančit a po  nezbytném focení jsme vtrhli na taneční parket a "pařili" jsme do desíti hodin. Dospěláci nám to trochu kazili, nic nevydrží. . . Dnes jsme všichni usnuli, jako když nás do vody hodí.

Foto

Borek - 3. den 23.5.2018

Středeční ráno bylo deštivé. Po noční bouřce přišel prudký déšť a pršelo celé dopoledne. Po snídani jsme na pokojích sbírali smajlíky za matematické příklady a po svačině jsme přemýšleli nad češtinou. Ani jsme si nevšimli a obloha se vyjasnila a vykouklo na nás opět sluníčko. Před obědem jsme si venku ještě společně zahráli Na jelena, skákali gumu nebo jen tak skotačili. Po  výborné svíčkové a odpoledním odpočinku nás čekalo další setkání s dinosaurem. Samozřejmě jsme museli předtím obstát v několika disciplínách -  gól na branku, střelba z luku, shazování kalíšku proudem vody, trefování se do tlamy dinosaurů. A  už tu byl! Tentokrát to byl krotký velociraptor Max. I na fotečkách je vidět, že je větší než my.  Po svačině jsme se vydali do lesa. Tam jsme se naučili novou hru  - jak projít chytře a společně lesem. Po večeři - krupicové kaši - opět soutěž, tentokrát na chytrost, důvtip a rychlost. Po několika perličkách, že např. nejvyšší hora Česka je Mount Everest, že princezna se zlatou hvězdou na čele měla kožíšek z prasete a že z ovce získáváme kozinu, jsme obstáli na výbornou. Spokojeně unaveni jsme se vrátili na ubytovnu, kde na nás čekala druhá večeře. Potom jen umýt, pac a pusu a spát. 

Foto    Foto 1

Borek - 2. den 22.5.218

Probudili jsme se do slunečného dne. Nemohli jsme ani dospat. Těšili jsme se na návštěvu dinosaurů. Přijdou - nepřijdou? Po snídani a krátké vycházce jsme si založili Deník školy v přírodě. Postupně si do něho budeme doplňovat naše postřehy. Pak už začala opravdová škola v přírodě. Dělení sedmi vystřídalo opakování z českého jazyka. Prokládali jsme to hrami a skotačením na prolézačkách.  Po obědě a krátkém odpočinku jsme šli plnit úkoly, kterými jsme chtěli přivolat T-Rexe. Úkoly to nebyly zcela jednoduché, mnozí z nás doslova "vypustili duši" -  ale - podařilo se. Přišel mezi nás krotký, milý, přátelský a zároveň obrovský dinosaurus přezdívaný Adam. Mnozí se se zatajeným dechem přiblížili k "obludě" a našli odvahu si ji pohladit. Po dobrém rizotu jsme svými obrázky dinosaurů vytvořili vlastní galerii. Mezi nejlepší malíře patří Eliška, Patrička a Nikolka Ž.- blahopřejeme. Zároveň jsme vyhlásili děti s nejhbitějším jazýčkem, které vyhrály soutěž v jazykolamech.Nejlepší byla Viktorka. Po dni plném zážitků už jsme se těšili do hajan.

Foto

Borek - 1.den 21.5.2018

Cesta se nám trošičku protáhla (výluky a objížďky), trvala přes pět hodin, ale my jsme ji statečně při filmu Jak se krotí krokodýli zvládli. V chatě nás přivítal příjemný personál, ve dvě hodiny  jsme se naobědvali (kuřecí polévka, kuře na paprice), ubytovali se a vyšli si hrát do lesa. Seznámili jsme se s našimi vedoucími: Maruškou, Aničkou, Filipem a Jirkou. Procvičili jsme se v jazykolamech, zahráli si Ocáskovou hru a stavěli jsme si lesní domečky. K večeři jsme si pochutnali na zapečených těstovinách, zhlédli pořad o dinosaurech a věřte nevěřte - v naší blízkosti u lesa se objevili dva obrovští  dinosauři: T- Rex a Velociraptor. Než jsme se nadáli, zmizeli v houští. Maruška nám sdělila, že splněnými úkoly v nadcházejících dnech je může opět k nám přivolat. Tak kdo ví, zda se nám to podaří. Foto 

17.5. Školní akademie - Mravenci

Takhle jsme trávili chvíle čekání na vystoupení.

Foto

3.5. A všichni jsme dostali Mokré vysvědčení.

Foto

27.4.  Hasiči

Dnes byl u nás profesionální hasič pan Habart. Připravil si pro nás program  Hasík. Seznámil nás s náročnou prací hasičů, jejich výzbrojí a výstrojí, jak přivolat správně pomoc. Nakonec jsme si předvedli, jak se zachovat, když zjistíme, že doma hoří.

Foto

27.4. Čarodějnická škola

Malé čaroděje a malé čarodějky čekaly různé zábavné úkoly . Při jejich plnění jsme se dobře bavili. Nakonec jsme si i zaskotačili u písničky Pět ježibab. Všechno jsme zakončili módní přehlídkou.

Foto

24.4. Voda - projektový den

Po pokusech s vodou ve třídě, jsme se vypravili zkoumat vodu k blízkým mokřadům. Vybaveni lupami, kyblíky, cedníky a filtračním papírem, jsme zkoumali, co všechno je možné ve vodě k vidění. Nakonec jsme se snažili vodu zbavit nečistot, Vyrobili jsme si i provizorní čističku vody. Získaný vzorek budeme zkoumat pod mikroskopem ve škole. 

Foto

1.3. Plavání

Foto

12.2.  Písečná animace

Písek a šikovná paní, která dokázala z písku vykouzlit celé příběhy. V jejím podání to bylo úplně snadné, ale sami jsme si vyzkoušeli, že to není vůbec jednoduché.

 foto

22.12. Vánoční besídka

Na dnešní den - poslední den školy před vánočními prázdninami - jsme se moc těšili. Ve vánočních dílničkách školní družiny jsme společně s rodiči napekli vánoční cukroví. Paní asistentka nám uvařila vánoční punč s ochutnávkou exotického ovoce.  Rodiče nám také celý týden připravovali dárečky do tomboly. Jaká byla nálada při jejich rozdávání můžete vidět na fotečkách. Vyráběli jsme vánoční přání. Paní učitelka nás nechala, ať popustíme uzdu své fantazii, ale trošku jsme to přehnali se třpytkami. Že méně znamená více jsme pochopili až nakonec. Rozcházeli jsme se s přáním: Šťastné a veselé Vánoce a pěkné prázdniny.

Foto

20.12. Vánoční tvoření

V pracovních činnostech jsme se pustili do výroby vánočního svícnu. Ve výtvarné výchově jsme vytvářeli andělíčky. Jestli se nám práce podařila, posuďte sami na fotečkách.

Foto Foto

4.-5.12. Josef Lada a Sv. Mikuláš

Projekt byl zaměřen nejen na postavu Mikuláše, ale hlavně na život a dílo Josefa Lady. Děti se dověděly informace o jeho životě , postavičkách, které vytvořil a namaloval. Po celou dobu byly děti rozděleny do skupin, jejichž názvy byly postavičky z knížky Mikeš. Plnily úkoly na interaktivní tabuli a ve svých pracovních listech. Postavili si i vlastní vesničku Hrusice. O Mikulášovi se děti dověděly, že byl skutečnou postavou, že pomáhal lidem v nouzi a hlavně obdarovával děti. Zajímavostí bylo, že ne vždy ho provázel anděl a čert. Děti se naučily i pěkné básničky, kterými překvapily Mikuláše. Mikuláš měl pak pro všechny  sladkou odměnu.

Foto   Hrusice

 30.11. Malované batohy

V příloze najdete pár fotografií z akce Malované batohy. Každý přihlášený zájemce dostal batoh, na který si namaloval vlastní obrázek. Práce se dětem velice dařila.

Foto

10.11. Projekt krokus

Projekt připomíná jeden a půl miliónů židovských dětí, jakož i tisíce dalších dětí, které se staly oběťmi nacistických zvěrstvech. Žluté květy krokusů připomínají Davidovu hvězdu, kterou byli Židé nuceni nosit za nacistické nadvlády. Letos jsme se i my rozhodli zapojit do Projektu krokus. Žáci 2. tříd společně vysazovali cibulky krokusů do záhonů před novou budovu naší školy. Uvidíme, jestli se nám na jaře rozsvítí jejich žlutými květy.

 Foto

3.11.  Památník písemnictví v Rajhradě

V Památníku písemnictví v Rajhradě jsme navštívili klášterní knihovnu, kde jsme shlédli zajímavé a poutavé povídání o tom, jak dříve vznikaly knihy. Seznámili jsme se s knihami starými několik stovek let. Dříve se knihy opisovaly a ručně i zdobily ilustracemi. Zhlédli jsme i video, z něhož jsme se dověděli i o materiálech, které se k výrobě knih používaly. V knihovně nás ohromila nejen spousta svazků, ale i bohatě zdobený strop. Měli jsme spoustu všetečných otázek a paní průvodkyně nám je všechny ráda zodpověděla.

Ve druhém programu Říkadla jsme si četli básně, doplňovali rýmy a zapojili jsme se i do tvoření veršů. Při tom jsme se docela dobře pobavili.

Paní učitelka chválí všechny děti za jejich vzorné chování:)

Foto

16.-18.10.  Život dříve a nyní

V pondělí jsme se přenesli do minulých časů. Povídali  jsme si nad vzpomínáním našich prarodičů s čím a jak si hráli, když byli malí. Některé hry i hračky máme také dnes. Nová pro nás ale byla káča,  hra čára  nebo prak. Z domu jsme se vybavili mísami, dřevěnými naběračkami, hrníčky, máselnicí a řadou starých žehliček. které se nahřívaly ještě v kamnech. Paní učitelku jsme překvapili starými knihami a učebnicemi  - Početníkem a Slabikářem, ze kterých se učili naši rodiče i prarodiče. Nechybělo ani staré oblečení - klobouk, zástěra, krajkové rukavice, pláštěnka do deště. Naše výstavka se rozrostla o dřevěné vidle, hrábě, lopatu a cep. Zkrátka se nám na výstavku sešla spousta starých a zajímavých věcí, které mají pro nás cenu vzpomínek.  I my jsme se přenesli do dřívějších časů, když nám paní učitelka oznámila, že si sami upečeme chleba a ztlučeme  máslo. Práce ve skupinách se nám dařila, i když jsme tentokrát mluvili víc než se paní učitelce líbilo. Přesto jsme se ještě při pečení dověděli spoustu zajímavostí  a zabrousili jsme i do historie Židlochovic. Projekt se nám vydařil, chleba se nám povedl a máslo bylo nejlepší, jaké jsme kdy jedli.

Poděkování všem, kteří obohatili naši výstavku.

Foto

6.10. Podzim našima očima

20.9. Beseda se spisovatelem

Foto

Prázdninový deník

Přes prázdniny dostaly děti Prázdninový deník k zapisování jejich zážitků. Skoro všechny deníky se vydařily. Někteří si dali velmi záležet, jen málo dětí to dost odbylo.

Dávám k nahlédnutí ty nejlepší.

Foto

  20.9.  Beseda se spisovatelem Jiřím Šanderou

Děti si přinesly domů letáčky. Pokud byste si knihy chtěli ještě koupit, můžete si je dodatečně objednat a poslat po dětech peníze.

8.9.  Lesobádání

Dnes jsme se vydali do kopců a zkoumali les patro po patru. Navštívili jsme obyvatele kořenového patra a učili jsme se je poznávat. Našli jsme mravence, stonožky, ploštice, pavouky a šneky. Zkoumali jsme je pod lupou a určovali jsme je. Pojmenovali jsme si stromy, které rostly kolem nás a ukázali jsme si červené plody konvalinky. Vysvětlili jsme si, proč jsou listy na stromech i keřích zelené a k čemu je to dobré. Za dobrou práci dostal každý samolepku. 

Foto

7.9.    Vycházka k Unkovickému rybníku ...

 ... se nám vydařila. Prohlédli jsme si jeho okolí, cestou ke studánce jsme překonávali bažinu, u studánky jsme se dověděli, že ji hlídá studánková víla Vlnka. Proběhli jsme se ve vrbové chýši. Pak se u chaty rozhořel ohýnek a my jsme se vrhli na opékání špekáčků. S plnými bříšky jsme se pustili do plnění jednoduchého úkolu - určování ryb. Pak už jsme panu správci poděkovali a vydali se spokojeni na zpáteční cestu.

Foto  Foto 1

 

Událo se ve školním roce 2016/2017

23.6.  Výlet ZOO Hodonín a Pohádková plavba

Foto

22.6.  Pasování na čtenáře

Foto

Za hříbátkem

Foto

Moje maminka

Foto

21.4.  Den Země

Foto   Foto

13.4.  Velikonoce ve Strážnici

Návštěva ve Skanzenu ve Strážnici nám přinesla seznámení s některými už skoro zapomenutými velikonočnímu zvyky. Začali jsme masopustem, pečením koblížků a božích milostí, zatančili jsme si s masopustními maškarami, viděli jsme pletení čakanu - pomlázky, ochutnali jsme jidáše, poslechli jsme si, jak se zdobí velikonoční výslužka pro koledníky, jak se zdobí voskované kraslice a celý program jsme zakončili vlastní výrobou papírové husy nebo kuřátka. 

Foto

6.4,   Vodicí pes

Foto

7.4.  Z kytičky na kytičku

Foto  Foto

Máme rádi zvířata

Foto

Járádrytmus

Foto

27.2. Ptačí ostrov

Už od rána jsme se těšili na program do Planetária v Brně. Po krátkém seznámení s noční oblohou, se souhvězdími a planetami, jsme se dočkali. Film Ptačí ostrov nás zavedl do Lednice. Sledovali jsme putování dětí na ptačí ostrov za záchranou zámku a jeho parku. Báli jsme se, jestli se jim  to podaří za pomoci pirátů, kouzelného džina nebo létajícího stroje. Nakonec to "dali" a my jsme si oddychli. Moc se nám v planetáriu líbilo. Všechno.

 Foto 

23.2. Návštěva v chemické laboratoři

"Dnes navštívíme chemickou laboratoř", zavelela paní učitelka a všichni jsme vybuchli radostným očekáváním. V rámci prvouky jsme se vypravili jen o patro výš, kde máme školní učebnu chemie. Tady už na nás čekala paní učitelka Kučerová a děvčata z chemického kroužku. Předvedly nám kouzla  z pohádky Hrnečku, vař! a ducha z Aladinovy kouzelné lampy. Divili jsme se změnám barev kapalin a obrázků. Viděli jsme tančící brusinky. A nejvíc  se nám líbily výbuchy a hořící kov. Na závěr jsme se všichni shodli, že budeme chemiky nebo aspoň učiteli - učitelkami chemie. 

Foto

16.2. Pokračujeme ve zdravém mlsání

Sophinčin ježeček

14.2.  Beseda v knihovně

Opět jsme navštívili knihovnu, kde jsme si poslechli vyprávění o kosovi Kamilovi, který dával přednost knížkám než létání. Byli jsme velmi pozorní a splnili jsme správně všechny úkoly. Tak jsme si mohli prohlédnout knížky v dětském oddělení.

Foto

13.2.  Klauni

Děti! Kdo je v cirkuse největší pán?! No přece KLAUN!!! :D  Dnešní den byl ve znamení karnevalu. Všichni jsme si vyrobili klaunskou čepičku a klaunský úsměv. Pak nás slečna fotografka, bývalá žákyně, vyfotila. Pěkné, že? Kája je prostě šikulka! Maminky a tatínci, poznáte své malé klauníky?

Foto

8.2. Jíme zdravě

Zdraví je to nejdůležitější, co v životě máme. Na tom jsme se hned na začátku shodli všichni. Jak si je udržet a upevnit? Pohybem a správnou výživou. Dnes jsme se věnovali zdravým potravinám. Vysvětlili jsme si potravinovou pyramidu a zákeřnou kostku. Pak už jsme se pustili do výroby zdravé svačinky. Do příprav se zapojily i maminky, které nám poslaly na ochutnávku svoje zdravé pokrmy. Všechna jídla nám chutnala a rychle mizela. Všem děkujeme. My jsme si předem vyrobili sýr a vyseli řeřichu. Teď jsme s vervou loupali ovoce, krájeli a strouhali zeleninu. Mezitím nám  paní učitelka  nachystala banánovo-jablečné smoothies. Ochutnali skoro všichni, ale jen ti, co jsou zvyklí na zdravé potraviny, si přidávali. Připravili jsme si velkou nabídku celozrnného pečiva a paní asistentka upekla domácí zrníčkový chléb. My jsme si mazali sýr a pak už záleželo na každém, jak si chlebíčky ozdobil - kolečkem mrkve, kouskem mandarinky, jablíčkem, ořechem, kuličkou hroznového vína, jarní cibulkou nebo řeřichou. Většina z nás si pochutnala i na zeleninovo-ovocném salátu. Protože jsme nestihly sníst všechno ovoce, pokračovali jsme i další den, kdy jsme si opět společně připravili ovocné špízy.  Teď budeme týden hodnotit svoje svačinky a zapisovat do Pyramidáčka jejich složení. Jíme zdravě - nejíme zdravě? Ze zdravých receptů našich maminek si vytvoříme třídní kuchařku.

Foto Foto  Foto

6.2.  Výtvarná akce "BLOČEK"

Dnes ráno si přihlášení žáci dotvářeli v rámci pracovních činností bloček . Někdo volil pejska, motýlka, někdo dinosaura. Všem se práce dařila a nakonec měli z výrobku velkou  radost.

Foto

2.2.      Naše první vysvědčení

Dnes jsme se celí nedočkaví těšili do školy. Měli jsme dostávat svoje první vysvědčení. Byli  jsme tak natěšení, že jsme už od rána mávali obaly, kterými nás vybavily maminky. A když poslední hodinu paní učitelka konečně otevřela kouzelné desky a začalo předávání vysvědčení, napětí nebralo konce. Celý půlrok jsme velmi dobře pracovali, naučili jsme se číst, psát a počítat do 10, ale i tak jsme byli plni pochybností...Budou samé jedničky nebo nebudou?  A věřte, byly.

Foto

25.1. Veverka Zrzečka

Vypravili jsme se do divadla, i když jen do židlochovické sokolovny. Divadlo z Hradce králové nám zahrálo veselou pohádku o veverce Zrzečce. Spolu s jezevcem, ježkem a zajícem přelstili zlodějku straku a potrestali nezbedného návštěvníka lesa, který si les spletl se skládkou odpadků. Moc jsme se pobavili a poučili, jak se máme v lese chovat. 

Foto

22.12.    Vánoční besídka

Výroba vánočních svícnů, pohádka Dva mrazíci, příprava vánočního punče, návštěva bývalých žáků a rozdávání dárečků od Ježíška - tak jsme trávili poslední dny před vánočními prázdninami  aneb, co zůstalo ve foťáku z minulého roku.

Foto

30.11.    Mikulášská - Dolní Kounice

Výlet za Mikulášem na zámek v Dolních Kounicích očekávali někteří z nás s obavami. Na zámeckém nádvoří nás přivítal anděl s kulhajícím čertem.  Hned jsme zpytovali svoje svědomí, zda jsme byli celý rok hodní. Byla v nás malá dušička, když jsme sestupovali do pekla. Strach z čertů  jsme zaháněli říkankou a dupáním a ve tmě jsme hledali ruku paní učitelky. Plnili jsme čertovské úkoly a nejvyššímu vládci pekel jsme zazpívali písničku. Odvážili jsme se až ke dveřím toho  nejstrašidelnějšího čerta - Barnabáše. K němu jsme s radostí poslali paní učitelku. Nakonec nás nebeské světýlko poslalo až do nebe za Mikulášem. Ten ocenil naši básničku a tanec na minidiskotéce a všechny nás odměnil sladkým překvapením. Zbytek výletu jsme ve výtvarné dílničce malovali obrázek a masku čerta. Zámek jsme opouštěli celí rozradostnění, že to s námi ještě není tak zlé, když nás ani peklo nechce.

...že by příště?

Fotečky  Fotky 

23.11. Slabikářový den

Dnes jsme přicházeli do školy celí nedočkaví. Čekalo na nás překvapení. Skládali jsme zkoušku ze čtení slabik. A pokud jsme ji úspěšně složili, tak jsme si mohli najít svůj Slabikář, který byl schovaný na chodbě školy. Při zkoušce v nás byla malá dušička, ale všichni jsme byli úspěšní. Ze školy jsme si dnes odnášeli svůj první krásný, voňavý a červený Slabikář. 

Foto - omlouváme se za kvalitu fotek, ale děti byly nedočkavé.

16.11. Vodnický den

Dnes se nám to ve třídě pěkně zazelenalo. Tolik natěšených vodníků, vodníčků a vodnic, co se sešlo u nás ve třídě! V sítích byly ulovené ryby a uprostřed třídy rybník s kapitálním sumcem. Přivítala nás vodnice - paní učitelka-, která nám přivezla pozdravy od luhačovického vodníka. A pak už jsme ukazovali, jak jsme pokročili v učení. Za dobře vypracované úkoly jsme dostávali razítko vodníčka do Vodnické žákovské knížky. A protože jsme pracovali dobře, někteří z nás dostali i osm razítek! Celé dopoledne nám pěkně rychle uplavalo.

Foto

11.11.  Trkmanka

A zase jen fotečky.

Foto

9.11. Zubní hygiena

Podívejte se na fotečky z akce. 

Foto 

14.10. Papouščí ZOO

Dnes jsme se vypravili na náš první výlet a to do Papouščí ZOO v  Bošovicích. Nedočkavě jsme vystupovali z autobusu a už jsme si byli jisti, že jsme tady správně. Přivítal nás křik obyvatel zoo a my jsme se s nimi šli hned seznámit. Krmili jsme je oříšky a sledovali, jak jim chutná.  V dětském koutku jsme nakrmili kozlíky a ve voliéře andulek jsme objevili ptačí vajíčko. Nezapomněli jsme ani na sebe a nakoupili jsme si drobné suvenýry.

FOTO

4.10. Návštěva v knihovně

Návštěva knihovny byla pro nás překvapením. I když bylo špatné počasí, těšili jsme se, co nás v ní čeká. A čekalo nás povídání o Zdeňku Milerovi, malíři a spisovateli. Setkání s jeho nejznámější postavičkou krtečkem se nám všem moc líbilo. Při poslechu pohádky Jak krtek ke kalhotkám přišel, jsme si vzpomněli, že máme doma ještě další knihy, které Zdeněk Miler ilustroval. . .

Foto

19.9. - Perníková chaloupka

Ráno nás ve třídě překvapily  dvě rozhádané ježibaby. Hledaly děti, které jim oloupaly perníček. Poznali jsme, že nás čeká den s pohádkou O perníkové chaloupce. Celé dopoledne jsme plnili úkoly, které nebyly zrovna lehké. Za každý dobře splněný úkol jsme dostaly od ježibaby perníček. Ty  jsme pak  lepili na své perníkové chaloupky. A jaké úkoly to byly? Vyprávěli jsme pohádku,  hledali jsme stejné perníčky, kreslili jsme  lesní plody. sbírali jsme perníčky, které Jeníček a Mařenka cestou poztráceli. Rozdělovali jsme slova na slabiky, vyznačovali jsme krátkou a dlouhou slabiku. Naučili  jsme se básničku od Františka Hrubína a dokonce jsme si zaskotačili  u písničky. Ve třídě nám voněly perníčky, kterými nás vybavily naše maminky. A protože jich bylo opravdu hodně, na zítřek nám zbyla Sophinčina perníková chaloupka. 

Děkujeme všem maminkám za perníčky.

Foto Foto

8.9.  Adaptační program 1.B

Dnes po druhé vyučovací hodině jsme se vypravili na hřiště. Čekal nás tu seznamovací program. Přestože chodíme do školy už týden, pořád se ještě všichni neznáme. Na hřišti jsme si nalepili jmenovky. Po hře "Pane/paní pojďte ven!" jsme se proměnili v broučky a vzájemně jsme se probouzeli. Hádali jsme, kdo je pod dekou, soutěžili jsme, kdo je za dekou, a poznávali jsme se podle hlasu. Nakonec jsme ve třídě společně kreslili, co se nám nejvíc líbilo a vytvořili jsme společné dílko. Program se nám vydařil. Celé dopoledne se na nás usmívalo sluníčko.

Foto

1.září

Foto