Základní škola Židlochovice

Masaryk v Židlochovicích

Bylo tomu přesně 100 let, co se na cestě do Hustopečí roku 1924 zastavil prezident Tomáš Garrigue Masaryk i v Židlochovicích. Ve středu 19.6. proběhla na naší základní škole upomínková akce k tomuto výročí.

Náš první prezident byl samozřejmě zastoupen zdařilým náhradníkem a dvojníkem. Přijel k nám se svou dcerou Alicí, doprovázený dobovými četníky a legionáři. Byl přijat panem starostou Vitulou a naším panem ředitelem Soukopem u pomníku před základní školou.

Vše probíhalo v duchu tehdejších prvorepublikových časů. Staré limuzíny, sokolové a skauti s prapory, místní židlochovické kroje. K tomu chléb a sůl jako přivítání ze starých časů. Sbor našich žáků zazpíval "Ach synku, synku". Pan prezident Masaryk připomněl ve svém projevu důležitost vzdělání. Vyfotografoval se se skauty a sokoly. Po té vstoupil do školy, aby si ji prohlédl.

Třídy naší školy se zapojily do zdobící soutěže a ty nejlepší osobně pan prezident Masaryk navštívil a obdařil cenou. Ve školní jídelně upekly naše paní kuchařky pizzu a tři nejlepší třídy měly postaráno o chutnou svačinku na velkou přestávku.

Malý oddech čekal pana prezidenta ve sborovně, kde se mohl občerstvit. Kromě vody na něj čekalo i Masarykovo cukroví. Prolistovat mohl staré učebnice z éry první republiky.

Pan prezident si se svým doprovodem prohlédl naši novou moderní jídelnu. Jeho další kroky vedly do pavilonu přírodních věd. Krom moderní architektury a přívětivého prostředí mohl prezident Masaryk obdivovat 3D tiskárny a roboty v učebně Makerspace. Jak se učí přírodopis na naší školy si nevyzkoušel, ale viděl v jakém prostředí probíhá. Z učebny přes terasu vyšli naši návštěvníci do zahrady se záhony a rybníčkem.

Historické vozy se podařilo opět nastartovat a prezidentova pouť mohla pokračovat, stejně jako před sto lety, přes další zastávky až do Hustopečí, kde byl jeho cíl.

Děkujeme za tak vzácnou návštěvu z historie, která nám dala znovu trochu pocítit, jaké to byly časy, když se budovala naše republika.

 

Mgr. Adam Prášilík